Benvingudes famílies,
com ja sabeu, el passat mes de juny la nostra escola es va adherir, a proposta de l’AFA, al projecte MENJADORS MÉS SANS I SOSTENIBLES. El projecte és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que ens proporciona assessorament i formació per a la implementació del projecte a la nostre escola. Promovem una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible, tant a l’escola com a casa.
Durant el primer trimestre vam realitzar una fase de diagnòstic i ara definim el nostre pla d’acció. Aquest pla d’acció i el seu cronograma d’implementació esta definit en funció de la nostra situació i les capacitats humanes i materials del nostre centre.
Canvis realitzats el nostre menjador escolar
- Afegim propostes per sopar al nostre menú mensual. Un recurs més per a facilitar informació a les famílies i treballar millor l’alimentació a casa.
- Oferim pa integral, dos cops a la setmana per acompanyar els àpats.
- Oferim pasta o l’arròs integral, dos cops al mes. Aporta més nutrients i reduïm la ingesta de farines refinades.
- Reduïm la proteïna d’origen animal, augmentant el consum de verdures i llegums, sent els llegums la base del segon plat.
- Eliminem el sucre als postres, oferint més fruita, iogurt sense sucre i batut de fruites que elaboren a la nostra cuina.
La Comissió de Menjador, l’escola i l’empresa de serveis contractat PAM i PIPA treballem conjuntament per tal que, entre tots, aconseguim la millor alimentació pels nostres fills. L’empresa PAM I PIPA ens informa a totes les famílies del menú de cada mes, dels productes que són ecològics i frescos. De la mateixa manera concreten els aliments que són de temporada i proximitat, que són gairebé tots. El contracte de serveis de cada curs indica el percentatges, freqüències dels aliments i proximitat. Comparteixen tota la informació detallada sobre cuina, aliments i menús amb la comissió de menjador.
Recursos disponibles
- Guia de transformació. Menjadors escolars més sans i sostenibles
- Guia per a famílies i escoles: L’alimentació saludable en l’etapa escolar, 2020. [PDF]
- Taula de freqüències d’aliments i tècniques culinàries recomanades
- Aliments proteics vegetals.
- Receptari de llegums.
- Acompanyar els àpats dels infants. Consells per a menjadors escolars i per a les famílies [PDF]
- Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible en 2021.
Participa!
Si vols col·laborar amb la comissió menjador envia’ns un mail a: menjarsafontfargas@gmail.com